torek, 25. september 2012

Torkove lekcije...




Na današnjem, torkovskem predavanju smo najprej predebatirali vse prisotne kandidatke. Tistih, ki niso bile prisotne, se nismo veliko dotikali, ker želimo, da pohvale in kritike slišijo iz prve roke.Posebna pohvala je šla Suzani, ki je dobila kot nagrado za najboljšo sliko očala WoodStock ter Kimi, ki je dobila uhančke Sofikleja.


Druga naloga je bila snemanje majcene 'reklame za naše sponzorje seXes', oziroma vaja za snemanje takšne reklame. Andreja je dekleta presenetila s tem, da jih je preprosto dala pred kamero in so morale povedati kratek, na pamet naučen stavekna kar najbolj sproščeni način. Bilo je prav osupljivo, kako se niti ena izmed deklet ni zmotila in so vse – glede na to, da je bilo absolutno prvič – delo opravile odlično.
Naslednja vaja je bila predstavitev sebe kot modela. Kot rečeno, počasi se oddaljujemo od nastopa 'osebe' pred komisijo oziroma castingom, in se približujemo predstavitvi 'modela'. Kdo je, koliko je stara, visoka, težka, kakšne izkušnje že ima, kje meni, da so njene močne strani, kje njene ambicije…

Sledilo je nekaj priprav na naslednji fotošut. Ta naj bi se, glede na slabo vremensko napoved, dogajal v studiu. Za studio veljajo drugačna pravila kot za fotografiranje v sončni svetlobi: ličenje je drugačno, polje ostrine je drugačno, svetloba in sence so drugačne … Izkušnja je nujna, saj se, predvsem v slabem vremenu, veliko snemanj godi pri umetni svetlobi.

V petek bomo fotografirali pare v oblekah SeXeS in sicer po eno izmed kandidatk, ki bo skušala pozirati 'bolje' od šefice Tamare. Ker bodo tako frizure kot makeupi relativno uniformirani in minimalistični, bo ostalo še nekaj časa za fotke deklet v a) kopalkah, b) strogih poslovnih kostimih ter, mogoče celo za c) v gibanju, v lahkotnih oblekah… Priložnosti za uporabo dobrega studia se seveda ne sme zamuditi. Tokrat bodo imela dekleta še manj časa in škljockov kot prej, pa tudi pomagalo se jim bo manj. To bo ponovno, že drugo poziranje s celotnim telesom, kjer je največji izziv samozavest – torej dobro osnovana prezenca.

Za dodatno domačo nalogo pa je bil dekletom predstavljen izziv fotografinje – in sicer, da malce pobrskajo po svoji umetnostnozgodovinski izobrazbi in poiščejo osebo iz preteklosti, ki bi jim po videzu in po vedenju najbolj ustrezala. Ali še bolje, naj poiščejo sliko te ženske – sliko v smislu likovnega umetniškega dela – po kateri bi se naslednji fotošut zgledoval. Veljajo le osebnosti do leta 1920 – pa vse nazaj do kamene dobe :)

In pa seveda – saj se prva modna revija nezadržno bliža – nekaj novih, strožjih lekcij iz hoje. 










Prve izključitve ...



Takole. Pa je tista tretjina Avdicije naokoli - ko smo sešteli mnenja, rezultate, dosežke, domače naloge in komentarje soudeležencev in se odločili, kdo ostane z nami še naprej in kdo bo šel domov.
Žirantke, kot tudi vizažistke, frizerke, stilisti ter naročniki, smo bili vseskozi pozorni na napredek oziroma prijetnost naših mladih kandidatk. Nekatere so se izkazale s silnim talentom za menjavanje razpoloženj, druge pa s prizadevnostjo in inovativnostjo. Ni je bilo ene same, ki bi v teh treh tednih ne napredovala.
Odločili smo se za izključitev – petih kandidatk. Iz petih različnih razlogov. Toda. To ni pomenilo, da jih gre že danes vseh pet domov. Če ne bi verjeli v naše mlade dame in bili tako navdušeni nad njimi, bi jim ne dali še ene priložnosti.
Peterica za tokratno izključitev so bile: Mojca,  Lara, Barbara, Suzana ter Maruša.
Mojca, saj nismo bili prepričani, če je z nami res srečna. Velikokrat se ni držala osnovnih navodil za priprave (denimo zelo je zmotilo, da na zadnjem fotografiranju, kjer bi naj reklamirala uhane, ni imela urejenih nohtov, pa da ni delala domačih nalog, ni gradila na samozavesti, itd …) Ker se za njo ni zavzela nobena izmed žirantk, je Mojca tako postala prva izključenka. To je sprejela zelo kulturno, se nam zahvalila, obljubila, da se vidimo na modni reviji in celo priznala, da se nam morda priključi pri prihajajoči  pomladanski Avdiciji.
Lara je ravno tako dobra v poziranju, kot je naporna v zakulisju. Pri njej je najbolj moteči element to, da se vede kot navdušeni otrok in da mora biti  tako vztrajno v središču pozornosti, da s tem ovira delo podporne skupine. Vsekakor je zelo lepa, toda zaradi tega včasih misli, da ji bo kot modelu prizaneseno. Gledano skozi prste pri nekaterih drugih nujnih delih modne kariere. Žal ni tako in če se za njo ne bi zavzela žirantka Klara, ki ceni njen zagon in željo po dobrih rezultatih, bi ne dobila še ene priložnosti.
Barbara je nasprotje otročje Lare – je pretirano zadržana in nerada tvega. Njena stoična lepota je sicer izrazita, ne pa gibčna. Nad njenim beauty shotom so že pokazali zanimanje v marketinških vodah, pa tudi napredek v njeni sproščenosti in seganju iz okvirjev je očiten. Nad njeno doslednostjo in eleganco je navdušena žirantka Andreja, zato tudi ona ostaja z nami z močnim opozorilom.
Suzana je s svojim milim obrazom in premalo izrazitim nastopom dvakrat dobila slabe pike. Ampak Suzana je tipičen primer osebe, nad katero se navdušiš, ko jo bolje spoznaš. Z zadnjim fotošutom je povsem pritegnila naročnika, ki ji je za nagrado za najboljšo fotografijo podaril ročno narejena, čudovita očala z lesenim okvirjem. Suzano je zagovarjala žirantka Tamara, ki je pohvalila njen napredek.
Maruša ima soroden problem Lari – njena pretirano otroška energija zna motiti delo v zakulisju. Tako kot pri kolegici, so tudi Marušine fotografije vse boljše in bolj pestre, njun(a) film(a) sta raznolika in polna dobrih, drznih pristopov k izzivu. Marušo je k sodelovanju povabil tudi izdelovalec očal za fotografiranje kataloga svojih izdelkov, da se priključi trem profesionalcem v soboto. Za njo se je potegnila žirantka Eva.