četrtek, 27. september 2012

Domača naloga (do torka)

Naslednji teden bo urnik prirejen naši prvi modni reviji. Fotografinja je mnenja, da je to samo še dodaten razlog, da je pa naslednji fotošut še dodaten izziv in lepota kandidatk še bolj približana umetnosti. 

Eva je kot nalogo zadala, da se vsaka izmed kandidatk zamisli in poskuša najti karakter iz zgodovine ali legende (literature), s katerim bi si bili tako po videzu kot po karakterju zelo podobni. Pogovarjali smo se o emancipirani ženskosti po-vojnih 1920., pa času srednjega veka po kugah šestnajstega stoletja, ko je bila moda groteskna in malce mrliška... Pa lepoti Grkinj in starih Rimjank ... Ena izmed kadnidatk je omenila Frido - nadvse življenjsko, dinamično, odločno, kreativno in strastno žensko - dasiravno tudi izredno tragično in ujeto v grob moški svet. Tudi njen videz je bil zelo izrazit - poudarjeno mehiški, uporniški in živ, poln barvm, cvetja in nakita.


Naloga je torej poiskati umetniško delo, ki ta karakter iz naše preteklosti tako lepo ujame, soroden dušicam kandidatk, da se jih bo naslednjič dalo poiskati kot take v oblekah, ličilih in svetlobi ...

In kot že rečeno - če se kateri en bo dalo pokazati niti malo zanimanja za preteklo kulturo - in bo prinesla sliko Mone Lize in rekla da zato, ker je tako lepa in skrivnostna, bo joj.  ;)

Priprave na jutrijšnji fotošut: studio

Studio se nahaja v Stanetovi ulici 6, sto metrov od stanovanja Eve Klevske. 

Fotografiranje bo potekalo pod umetno svetlobo. Umetna svetloba ima svoja pravila, svoje prednosti in kavlje. Po eni strani omogoča večji nadzor nad sencami in globino, po drugi strani pa so stvari na slikah klinične in izrazite. Mistike in meglic jutranje sončne svetlobe tu ni. So pa - čudovita izrazitost podrobnosti, poudarjenost postave, prave barve ...

Fotografiranje bo razdeljeno na več poglavij.
V prvem poglavju bosta skupaj pozirali kandidatka in že uveljavljeni model. Oblečeni, naličeni in počesani bosta zelo podobno. Izziv bo, da kandidatka ravno tako samozavestno in elegantno pozira kot veteranka.  Fotografinja bo tokrat tiho in vsaka bo imela na voljo deset 'škljocov'.

V drugem poglavju bo kandidatka sama pozirala v kopalkah pod podobnimi pogoji - deset klikov, njene lastne poze.

Tretji del bodo portreti deklet v bolj resnih kostimih - fotografirane za marketinške namene v primeru povpraševanja po iStock posnetkih.

Četrti del bodo kandidatke v gibanju, oblečene v lahkotnejše, bolj poletne obleke. Nekaj vihravehga, nekaj igrivega.

S sabo prinesite: - že navedeno opremo (kožno spodnje perilo, vodo, hrano, čistilno kozmetiko, kaj za brat ...)
                           - čevlje s peto
                           - kopalke
                           - eleganten poslovni kostim
                           - dolgo, ženstveno, lahko pisano poletno oblekico
                           - lahko kakšne dolge rute, kose blaga, kak odštekan nakit

                           - ima mogoče katera one svetilke, ki so cevaste oblike? Tako so videti kot svetlobni meči iz Vojne zvezd, le da so pritrjeni na elektriko?

Če je le mogoče, naprošam modele in vizažistke, da pridejo v stanovanje fotografinje v Stanetovo PREJ. Denimo opoldne? Čas v studiu je namreč omejen in vsaka minuta, ko se ne fotografira, je izgubljena. Potrebno bo hiteti, ker tokrat nismo odvisni samo od lastne dobre volje temveč tudi dobre volje lastnikov ateljeja, ki so bili tako prijazni, da so nam omogočili ta fotošut.