sreda, 24. oktober 2012

Pismo dekletom :)




Draga dekleta. Najprej naj vas pohvalim, kako zelo lepe stvari slišim  o vas. Opravičiti se vam moram, da me ta vikend ni bilo z vami. Opravičiti se vam moram tudi, da nekatere stvari niso potekale tako, kot vam je bilo rečeno. Vikend je bil divji in veliko se je dogajalo. Nekateri so se imeli super, drugi so se počutili izgubljeni v veliki masi luči in ljudi in še zdaj ne vedo točno, kaj je vse skupaj pomenilo. Dejstvo je, da se je zdaj poletje resnično končalo in včasih so zabave takšne – bolj, ko ste izpostavljene odrskim lučem, bolj divje je. In zgodi se, da je toliko faktorjev vpleteno v organizacijo, da na koncu dejansko kdo ostane bos, nekdo pa se čuti povsem preobremenjenega. Obširnejši, kot je ta projekt, bolj zahtevne so naloge, odločitve in širši je spektor faktorjev, ki jih moram upoštevati, da to ladjo obdržimo na pravi poti. Do zdaj nam je šlo super. Dosti bolje, pravzaprav, kot smo pričakovali. Uspeh nas je vse malce presenetil. Nekaterim je stopil v glavo, druge je prestrašil, spet koga je soočil s spoznanjem, da ga to pravzaprav ne veseli. Me, ki smo v zakulisju, ki vas imamo čast spremljati, kako se iz tihih mišk spreminjate v ponosne, prelepe mlade ženske, smo se naučile ravno toliko, kot ve, verjemite. Še najbolj od vsega nas tepe gora idej, ki jih imamo, pa nam zmanjkuje časa. Zase vem, da me je groza, da se bo Avdicija kmalu končala in vas še nisem utegnila fotografirati tisočkrat! :D
V ta projekt smo stopili z namenom, da vas naučimo prve korake v modnem svetu, svetu pa pokažemo, da je lahko model vsakdo, ki razume ta šport, ki je predan, umirjen, razsoden in zna imeti svojo energijo v vajetih. Na koncu imamo pred sabo finalistke, oziroma polfinalistke in vsaka žirantka – kar je glavni razlog, da nas je toliko in ne samo ena , ki ima glavno besedo – vidi v drugi največji potencial. Imamo dekle, ki je bolj fotogenična od drugih. Imamo dekle, ki je bolj nadarjena od drugih. Imamo dekle, ki je bolj lepa od drugih. Imamo dekle, ki je bolj popularna od drugih. Imamo dekle, ki bolje spelje naloge od drugih. VSE ste res, res izjemne. Izjemen privilegij mi je, da vas imam pred objektivom. Resnično ne želim da karkoli, kar se dogaja – kadarkoli, ko imate občutek, da nismo prav izbrali – ne pristriže vaših kril. Naše odločitve so izredno težke. Skoraj nikoli ne vidimo ene črne, druge bele. Ne več. Velikokrat nas katera zelo pozitivno preseneti. In zdaj se že točno vidi, katere so bolj srečne na odru, katere pred objektivom, katere v družbi in katere v miru.
Moj načrt je, da preden se Avdicija zaključi, v prihodnjih tednih vsaj en dan preživim z vsako. Kdaj boste imele čas, se bomo dogovorili. Jaz se bom prilagodila vam. Rada bi speljala fotografsko poglavje, kjer bo dosti manj prisiljenih, zadanih nalog in navodil in dosti več nečesa, kar je v fotografiji prava umetnost in kar nekateri fotografi sila cenimo. Temu se po angleško reče »stolen moments«. Žal mi je, da so naša torkovska predavanja okrnjena in da vam tega ne morem razložiti z več besedami, toda okoliščine so pač take, da se zaradi šolskih obveznosti veliko reči zamakne. Že zdaj, ko nas je ostalo manj kandidatk, kot imamo dejanskega odbora, so sestanki skorajda individualni. Morda je zdaj laže in tudi z manj stroški, če se delovni odnos vzpostavlja na bolj komunikativni, manj predavateljski ravni. Zdaj že tudi več niste šolarke :)
Vem, da še nismo uspeli predelati vseh vaših domačih nalog, toda o tem smo že govorili. Želela bi, da si vsaka naredi svoj blog oziroma spletno stran. Najlažji, najbolj ljubek za upravljanje, preprost za vzdrževanje in pregleden, kot tudi kronološko logičen je po mojih izkušnjah Blogger. To je gmailov izdelek in resnično ga ni težko ne začeti, ne voditi :) Tudi tale Avdicijin je Bloggerjev :)
Izdelate ga v dveh fazah. Res ni težko. Vzemite si kakšno uro, ker postane zabavno in kar ne boste mogle nehat eksperimentirat :)
               1.       Najprej potrebujete gmailov račun.
               2.       Že v svoji orodni vrstici ima gmail možnost Več -> Blogger.
               3.       Na levi se vam takoj odpre 'ustvari nov spletni dnevnik'. Vpraša vas po imenu in po naslovu. Kot rečeno, izberite nekaj takega, kar bo brezčasno, kar bo primerno tudi za tujino in kar bo osebno. Te reči lahko kasneje še v nedogled spreminjate, zato se ne rabite zatakniti že kar na prvi točki :) Nato si izberete eno podobo, vendar se to vse da spremeniti v naslednji točki.
              4.       Spletni dnevnik bo tako ustvarjen. Zdaj kliknit na njegovo ime sredi Delovne plošče (Dashboard) in ga pričnite oblikovati po svoji želji.
              5.       Edina stvar, ki vam jo polagam na dušo je, da stremite k ELEGANTNOSTI! Blog naj bo skorajda gol. Ne tlačit milijon nepotrebnih okvirčkov, slik, opisov, linkov, komentarjev, vabil in obupno veliko krame na svoj blog. To ni Facebook. Ne mešat obojega. Blog naj bo čist in iskren.
             6.       Ko kliknete na ime, se na levi odpre orodni stolpec. (Ali glavna ikona levo zgoraj, veliki oražni B) Pojdite najprej na Predloga. Blogger vam bo ponudil kar nekaj že vnaprej narejenih templejt. Poskusite izbrati eno, ki vam je približno všeč. Še enkrat ponavljam, to lahko kasneje spreminjate.
            7.       Ko ste si izbrale osnovno predlogo, pojdite na orodni stolpec in izberite Nastavitve.     
            8.      Tam si lahko po vaši izbiri prilagodite podrobnosti. Lahko dodate slike k naslovu, lahko odvzemate ali dodajate stranske okvirčke. Priporočljivo je, da imate ob strani vsaj tri osnovne okvirčke: Opis sebe, kdo ste, kakšna je vaša vloga v svetu mode, kaj nudite stranki z vašo unikatnostjo. Druga je seznam kontaktov – vaš spletni naslov, poštni predal, če ga imate, povezave do FBja, itd. Le poslovne reči. Osebni podatki so vaša intima in niso za na splet. Tretji (ali prvi) je morda kakšna vaša najbolj simpatična slika. Ne more škodit ;)
            9.       V zgornji vrstici je vseskozi ukaz 'Prikaži spletni dnevnik', toda dokler nimate objav še ne bo nič vidno. V čisto zgornji vrsti kliknite na ikonico za pisalo. To vam bo odprlo okvir za objave.  Lahko si najprej kar prekopirate nek nepovezan test in ga objavite, pa tudi kakšno čisto naključno sliko. Kasneje ju odstranite. Tekst vnesete preprosto s Copy Paste ali ga natipkate, sliko pa prenesete iz računalnika s klikom na ikono 'Vstavi sliko', ki je v zgornji vrstici velikega objavnega okvirja. Če ste slike že prej kopirale dol z bloga, recimo mojega, bo njihova velikost ravno pravšnja.
           10.   Fino je, če slike objavljate postopoma, kronološko in ne pretiravat. Ne jih nametat. Objavite od eno do tri najboljše, razen, če niso del serije. Vedno seveda tudi navedite, kdo je pri nastajanju slike sodeloval, lokacijo, čas in lepo je tudi, kadar poveste kaj osebnega od takrat. Kakšno prigodo, na kratko. V blog lahko jasno pišete karkoli, ampak če je to vaš poslovni blog, se izogibajte osebnim vnosom. Blogov imate lahko nešteto veliko, ne rabi biti vse v enem.
          11.   In to je načeloma to. Nekaj časa boste še krožile med Nastavitve, Predloge, Objave in Pregled in se odločale kakšne okvirje želite okoli slik, kakšne pisave v naslovu in kakšne barve statistik … Možnosti so praktično neomejene. Vendar pozor. Lotite se tega umirjeno in ne hitet. Ne se živcirat, če česa ne najdete. Ne pozabit shranjevat. Vse je v slovenščini, v velikih prijaznih ikonah. Podrobno se jih bomo lotile skupaj.

Druga faza pa je malce bolj zapletena in seveda po želji. V googlovem iskalniku vtipkajte Blogger Templates. Odprla se vam bo ponudba zastonj ozadij za blog, ki niso uradne. Jih je ogromno, razdeljene so po barvah ali številu stolpcev, nekatere so zelo simpatične. Njihovo inštaliranje je zapleteno, ni pa neizvedljivo. Če bo katera našla kakšen templejt z interneta, naj si njegovo izvorno kodo potegne dol in shrani in se bomo naknadno zmenili, kako jo vgraditi v osnovni templejtov ukaz.

Ni komentarjev:

Objavite komentar